måndag 30 november -1

Guillou hyllade Torpa Stenhus i riksradio

Som årets sista sommarpratare i Sveriges Radio bjöd han på inblickar i sitt journalist- och författarliv och pratade också varmt om Torpa stenhus.

– Vid Åsunden ligger en fantastiskt välbevarad medeltidsborg som heter Torpa, berättade Guillou inför alla radiolyssnare.

Han var där i somras och erkände att han aldrig tidigare hört talas om den, trots böckerna om Arn i Västergötland.
Guillou blev så imponerad att han sade sig inte vara främmande för att förlägga handlingen till Torpa i en eventuell senare bok.
– Skulle man göra en lista över Sveriges tio mest underskattade sevärdheter skulle Torpa utan tvekan komma på första plats. Det är något ni absolut inte får missa! Namnet är Torpa! Och Glimmingehus kan slänga sig i väggen!

Det var i samband med en weekend i somras tillsammans med goda vänner som Jan Guillou upptäckte Torpa, där sällskapet guidades runt av Anita Fallstrand, Agneta Tjäder och Pehr Zethelius. Den senare hade i den numera möblerade bostadsvåningen på slottet, dukat upp en buffé med delikatesser ur gårdens egen produktion.

Guillous uppskattande ord om Torpa gav omgående genklang.
– Redan några timmar efter sändningen i lördags dök flera besökare upp som egentligen var på väg från Skåne till Stockholm, men beslutat att göra en omväg för att se stenhuset Guillou berättat om, säger Agneta Tjäder.

Lyssna på hela programmet: http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1901839&isBlock=1


Webdesign Argonova